Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Προτάσεις ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ ενόψει ΕΣΣΕ 2024


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

H ΔΕΗ Α.Ε. βρίσκεται σ’ ένα στάδιο ραγδαίου μετασχηματισμού. Για πολλούς οι αριθμοί τις περισσότερες φορές λένε την αλήθεια, ωστόσο για άλλους η στατιστική είναι ο καλύτερος κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για να πεις ψέματα.

Για το Προσωπικό Ασφαλείας της ΔΕΗ η προηγούμενη ΕΣΣΕ 2021-2024... ήταν πολύ καλή ειδικά για τους συναδέλφους μας που είναι απόφοιτοι Λυκείου. Ωστόσο οι πολύχρονες αδικίες συνεχίζουν να υπάρχουν και ειδικότερα για τους συναδέλφους μας απόφοιτους Δημοτικού Σχολείου, που αποτελούν την ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, στους Σταθμούς Παραγωγής, στα Ορυχεία, στα Κεντρικά ΒΟΚ και στα Καταστήματα.

Ευχαριστήσαμε δημόσια και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό τον Πρόεδρο & ΔΝΣ της ΔΕΗ κ. Στάσση και το προηγούμενο Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την κατανόηση και την εν μέρει υλοποίηση των αιτημάτων μας... Ωστόσο για να ολοκληρωθεί ο «μετασχηματισμός» της Ασφάλειας στη ΔΕΗ, θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιος. Διότι κανένας «μετασχηματισμός» δεν υπήρξε ιστορικά επιτυχής, αν οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Η δημιουργία Πανελλαδικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Εγκαταστάσεων (ΔΑΕ), η οποία ήταν ένα ΟΡΑΜΑ του Συλλόγου μας, ΠΟΥ ο Πρόεδρος και ΔΝΣ της ΔΕΗ κ. Στάσσης, αφουγκράστηκε και υλοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2020, υπήρξε μια ιστορική απόφαση που αλλάζει πλήρως την φιλοσοφία και την οργάνωση της Ασφάλειας στην μεγαλύτερη επιχείρηση των Βαλκανίων.

Χωρίς καμία συντεχνιακή διάθεση, στηρίξαμε το δύσκολο εγχείρημα της σύστασης της ΔΑΕ, παρά τις αρρυθμίες και πολλές κακές συμπεριφορές, που έβλαψαν τα μέλη μας.

Στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα υπηρετεί σημαντικό μέρος μισθωτών που απασχολούνται ως Προσωπικό Ασφαλείας (Φύλακες). Το τακτικό προσωπικό του Ομίλου (ΔΕΗ A.E.-ΔΕΔΔΗΕ A.E.) και ΑΔΜΗΕ αριθμεί πλέον κάτω από 200 άτομα και η φύλαξη της Επιχείρησης, συμπληρώνεται – εν μέρει – από εργολαβικό και εποχικό προσωπικό (πολλές εγκαταστάσεις μένουν αφύλακτες).

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ενόψει της ΕΣΣΕ 2024-2027 οι προτάσεις του Συλλόγου μας είναι οι κάτωθι:

1ον: Εξομοίωση των επιδομάτων Παραγωγής & Απομόνωσης των ΓΥ1/ΑΦ, μ’ εκείνα των συναδέλφων των κατηγοριών Τ και ΔΟ. Οι συνάδελφοι φύλακες στα Λιγνιτικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης είναι στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, στην καρδιά των Ορυχείων με χιόνια, με καύσωνες και αναπνέοντας κάρβουνο, παίρνοντας το ½ των επιδομάτων που παίρνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία, πλέον είναι κάτω από 100, ως εκ τούτου το κόστος σε βάθος τριετίας, είναι απειροελάχιστο για τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ.

 

2ον: ΑΡΣΗ της αδικίας για τους συναδέλφους ΓΥ1/ΑΦ απόφοιτους Δημοτικού, οι οποίοι στην ΕΣΣΕ του 2018 ήταν οι ΜΟΝΟΙ σε ολόκληρη τη ΔΕΗ, που δεν άνοιξε το Μισθολογικό Κλιμάκιο τους, λόγω της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ζητάμε άνοιγμα δύο (2) Μισθολογικών Κλιμακίων για τους συναδέλφους μας, απόφοιτους Δημοτικού και άνοιγμα ενός (1) Μισθολογικού Κλιμακίου για τους απόφοιτους Γυμνασίου και ενός (1) Μισθολογικού Κλιμακίου για τους απόφοιτους Λυκείου, ώστε να εξομοιωθούν πλήρως με τους ΔΟ2/Α. Από τους 129 φύλακες που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ, υπολογίζεται πως το 70% είναι απόφοιτοι Δημοτικού και Γυμνασίου και το 30% απόφοιτοι Λυκείου.

 

3ον: Αύξηση του ΤΡΟΦΕΙΟΥ στην υψηλότερη τιμή του αφορολόγητου, δηλαδή στα 7 ευρώ. Η πρωτοφανής ακρίβεια, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, αλλά κυρίως, λόγω της κερδοσκοπίας που παρατηρείται στους περισσότερους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, στα είδη πρώτης ανάγκης.

 

4ον: Επαναφορά του ΓΠ τιμολογίου στις τιμές του, προ του 2019. Η επί της ουσίας ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ του μειωμένου τιμολογίου των υπαλλήλων της ΔΕΗ, το οποίο είχε δοθεί μέσα από ΕΣΣΕ, ως αντιστάθμισμα αύξησης, αποτέλεσε μια από τις χειρότερες αποφάσεις στην ιστορία της ΔΕΗ.

 

5ον: Αύξηση στα Μισθολογικά Κλιμάκια κατά δύο μονάδες πάνω από τα όρια του πληθωρισμού. Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (33%) έχει προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ή ακόμη και πάνω από αυτόν (30%).

 

6ον: Η ΔΕΗ Α.Ε. στις 16.8.2023, διέθεσε δωρεάν από την Εταιρεία, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, προς στελέχη της Εταιρείας και της ΔΕH Ανανεώσιμες Α.Ε., ιεραρχικής στάθμης Διευθυντή και άνω, ονομαστικές μετοχές. Ζητάμε επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου σε όλους τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα δεν ήρθαν μόνο από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, αλλά από το σύνολο των εργαζομένων σ’ αυτή.

 

 

  ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Δ.Σ.

 

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                         ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου