Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Το ενεργειακό UBER ALLES σε βάρος των Ελλήνων


Σκίτσο: Θανάσης Δημόπουλος
του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Ένας από τους λόγους της συνολικής μας «χρεοκοπίας» ως κράτος, είναι ότι οι Έλληνες εντελώς αυτάρεσκα αυτοπροσδιοριζόμαστε ως οι «πονηρότεροι» όλων… Βέβαια το γεγονός, ότι οι «κουτόφραγκοι» βρίσκονται πολλά χρόνια μπροστά σε σχέση μ’ εμάς, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας, γυρίζουμε την πλάτη και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε…

Για παράδειγμα στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», εδώ και καιρό έχει περάσει η άποψη πως η πανάκεια για όλες τις στρεβλώσεις της μεταπολιτευτικής φούσκας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις…  Όταν εμείς θέλουμε να παραχωρήσουμε στους ιδιώτες την παραγωγή, τη διανομή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμολογίων, οι Γερμανοί  πολίτες αναζητούν τρόπο να  ξεφορτωθούν τους ιδιώτες!!!!
Δέκα χρόνια αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του πολυτιμότερου αγαθού μαζί με το νερό, οι Γερμανοί πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις δραματικές της επιπτώσεις και πιέζουν με κάθε τρόπο για να διώξουν τις ιδιωτικές εταιρείες.
Τα δεινά που έφερε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην Γερμανία ήταν πολλά και ποικίλα. Πριν απ’ όλα η αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 21% μέσα σε δύο μόλις χρόνια που προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Φαίνεται έτσι πώς όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο αλλά και στον βορρά αξιοποιείται το δημόσιο χρέος έτσι ώστε να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα όμως έχει το γεγονός ότι στην Γερμανία (κι όχι σε κάποια χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου με αδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο) το πείραμα υλοποιήθηκε και απέτυχε. Σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες ΔΕΝ επιθυμούν τους ιδιώτες στην ενέργεια, κατά συνέπεια οι ιδιωτικοποιήσεις στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης.
Πάμε και στην Ελλάδα… Την στιγμή που η κοινωνία της Γερμανίας θέλει να κρατικοποιηθεί η Ενέργεια, η Γερμανική ελίτ εκβιάζει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την κρατικοδίαιτη και διαπλεκόμενη επιχειρηματική ελίτ, να τους χαρίσουμε τ’ ασημικά μας…
Το εντελώς προσχηματικό επιχείρημα τους; Ότι τάχα μου η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Παραμύθια περιωπής και μάλιστα πασπαλισμένα με διαπλεκόμενη γαρνιτούρα…
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΔΕΝ πρόκειται να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως θα την αυξήσει!!!
Το γεγονός αυτό το έχει ήδη παραδεχθεί ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, σε συνεδρίαση της Βουλής. Σε ερώτηση βουλευτή στο κατά πόσο η ιδιωτικοποίηση σημαίνει και μείωση της τιμής για τον καταναλωτή ο Ζερβός είχε απαντήσει:
«Δεν το έχουμε δει σε καμία χώρα. Το έχουμε δει μόνο, εν μέρει, αυτή τη στιγμή στην μεγάλη Βρετανία, δηλαδή, τις τιμές να πηγαίνουν προς τα κάτω. Αφού ανέβηκαν αρκετά, άρχισαν να πηγαίνουν προς τα κάτω, μόνο στην μεγάλη Βρετανία. Σε όλες τις άλλες χώρες με την απελευθέρωση έχουμε δει αύξηση τιμολογίων. Άρα, αναμένεται αύξηση των τιμολογίων και στην χώρα μας, μέσα από αυτή την διαδικασία.»
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα (17και 18/11/2007) «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε δεν έφερε τα πολυπόθητα αποτελέσματα της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές. Αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commission οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων έως και 89 %».
Αλλού οι ιδιωτικοί όμιλοι εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της αγοράς και λειτούργησαν σαν καρτέλ, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου αύξησαν ταυτόχρονα τις τιμές….
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στο ίδιο δημοσίευμα, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Νορβηγίας όπου το 2000 ένα μέσο νοικοκυριό πλήρωνε 0.0720 Ευρώ την κιλοβατώρα, σήμερα πληρώνει 89% περισσότερο. Στη Σουηδία 71% αύξηση, στην Ιρλανδία 84%, στην Δανία 63% και στη Φινλανδία 36%.»
Στο δια ταύτα.... Εδώ και χρόνια οι Γερμανοί προσπαθούν να βάλουν χέρι στον λιγνίτη... Για όποιον δεν γνωρίζει η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα Πανευρωπαϊκά σε λιγνιτική παραγωγή... Στην αρχή πήγαν να πάρουν τη ΔΕΗ μέσω RWE, σ' ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης, τύπου ΟΤΕ... Στη συνέχεια "συκοφάντησαν" τον Ελληνικό λιγνίτη, επειδή - τάχα μου - ρυπαίνει..., όταν οι ίδιοι βέβαια ρυπαίνουν μέσω λιθάνδρακα... Απώτερος σκοπός η απαξίωση της ΔΕΗ, στα μάτια της κοινωνίας... Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζουμερά της ΓΕΝΟΠ tours και έδεσε το "ριζό-το"... Τώρα φτάσαμε στο σημείο μηδέν... Ήρθε η ώρα να την ξεκοκαλίσουν... ΚΑΙ για εσωτερική "δική τους" κατανάλωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου