Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ζερβός: Μικρή ΔΕΗ μαζί με ΝΟΜΕ οδηγούν στην κατάρρευση της ΔΕΗ

Μικρή ΔΕΗ και ΝΟΜΕ δεν μπορούν να συνυπάρξουν, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζερβός, με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της μέσω της..
«Μικρής ΔΕΗ» και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό στην οικονομία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να λάβει την απαραίτητη μέριμνα.
Όσον αφορά το μοντέλο δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι εφόσον αυτό εφαρμοστεί  «θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο το πλήρες κόστος παραγωγής, αλλά και προβλέψεις για επενδύσεις κ.ά. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών και παράλληλα το μοντέλο που θα επιλεγεί να μην προκαλέσει ζημιά στην Επιχείρηση».
Ξεκάθαρη θέση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για την τιμολόγηση της πρόσβασης τρίτων στην υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ είναι να προτιμηθούν οι δημοπρασίες που θα παρέχουν πρόσβαση σε τρίτους έναντι προκαθορισμένης τιμής.
Είναι απαραίτητο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η τιμή ενέργειας να αντανακλά το πλήρες κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

 http://energypress.gr/news/reuma/Zerbos:-Mikrh-DEH-kai-NOME-odhgoyn-sthn-katarreysh-ths-DEH2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου