Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η «τριπλή ιδιωτικοποίηση» ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ!!!!


του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Μόλις η συγκυβέρνηση ένιωσε «ασφαλής», μετά την εξασφάλιση και της επόμενης δόσης και αφού έγινε το σχετικό «δημοσκοπικό μασάζ» από τις φίλα προσκείμενες εταιρείες δημοσκοπήσεων, ευθύς αμέσως μπήκε στην ατζέντα της επικαιρότητας η «δύσκολη» ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και είναι δύσκολη η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Καταρχήν για πολιτικούς, αφού η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, την ΜΗ ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών και υδάτινων πόρων της χώρας. Βέβαια ο Φώτης Κουβέλης δεν διακρίνεται για την πολιτική του συνέπεια, συναγωνιζόμενος σε «εύσχημες» - είναι αλήθεια – κωλοτούμπες ακόμα και τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος πριν λίγα χρόνια στο Ζάππειο δεσμευόταν πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας!!! Βέβαια το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (το οποίο βέβαια, καθόλου καινούργιο δεν είναι, κυκλοφορεί στην «πιάτσα» εδώ και δύο χρόνια), πρώτα απ’ όλα τα δίκτυα (υψηλή τάση, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ) επιχειρεί να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ!!! Οπότε αντιλαμβάνεστε πόση σημασία και αξία πρέπει να δίνουμε στις δηλώσεις των πολιτικών…
Θεωρητικά ο ΑΔΜΗΕ είναι το «φιλέτο» που μπορεί να πουληθεί πιο εύκολα από τα υπόλοιπα φιλέτα της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ, καινούργιες λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά)!!!  Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μετράει ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ για τον ΑΔΜΗΕ από την Κίνα!!! Οπότε το σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μόνο εύκολο δεν είναι και έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμη!!!
Όλα τα ρεπορτάζ των «έγκυρων μνημονιακών ΜΜΕ» γράφουν από χτες για σχέδιο δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περάσει το 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού των εργαζομένων της, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Γράφουν τα «έγκυρα ρεπορτάζ» ότι το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ΚΑΙ για το υπόλοιπο της ΔΕΗ!!! Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εποπτεύοντος υπουργείου ΠΕΚΑ, στη φάση Νο 2 θα γίνει επιπλέον πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το μάνατζμεντ.
Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% που κατέχει σήμερα στο 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία, ώστε να μπορεί να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε στους «φωστήρες» της συγκυβέρνησης δεν τους αρκεί ΜΟΝΟ μία ιδιωτικοποίηση, αλλά προσανατολίζονται σε τρεις (!!!!!) διαφορετικές ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, για να σιγουρευτούν, ότι δεν θ’ αφήσουν τίποτε όρθιο στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη ελληνική επιχείρηση!!!! Εκπληκτικό!!!! Και ποιος λέτε ότι είναι ο εμπνευστής του συγκεκριμένου σχεδίου; Μα φυσικά ο αλήστου μνήμης Γιώργος Παπακωνσταντίνου!!!!! Αυτό το σχέδιο ανακοίνωσε χτες ο συμπαθής Σίμος Κεδίκογλου!!!! Το σχέδιο «Παπάκ» για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ!!!
Ξεπερνάω την δικαιολογημένη απέχθεια μου για κάθετι που έχει σχέση με τον ΓΑΠ και τους κηπουρούς του και μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης.
Καταρχήν μην τσιμπάτε, ότι η κυβέρνηση και η τρόικα φοβούνται – τάχα μου – την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στα επικείμενα σχέδια ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ της ΔΕΗ!!! Η ΓΕΝΟΠ και κυρίως ο ατίθασος πρόεδρος της, έχουν ξεδοντιαστεί από σύσσωμο τον μνημονιακό στρατό (διαπλεκόμενους πολιτικούς, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, κατευθυνόμενη Δικαιοσύνη, τον γνωστό επιχειρηματία νταβατζή της ΔΕΗ εδώ και 20 χρόνια, συνδικαλιστές δούρειους ίππους κλπ κλπ) και βέβαια πριν και πάνω απ’ όλα από τον ίδιο τον κακό και διεφθαρμένο της εαυτό!!!
Ο μεγάλος αντίπαλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είναι καταρχήν το ίδιο το μέγεθος της ΔΕΗ!!!
Μια σοβαρή χώρα όπως είναι το Βέλγιο, αποτιμώντας την αξία της «δικής του ΔΕΗ», μιας κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογου μεγέθους με τη ΔΕΗ (και μικρότερης αξίας ενδεχομένως), την κοστολόγησε γύρω στα 70 δις ευρώ!!!!
Η αξία της δικής μας ΔΕΗ είναι ανυπολόγιστη!!! Και ΟΧΙ οικονομικά κυρίως… Και βέβαια αυτά τα χρήματα ούτε πρόκειται κανείς να σου τα δώσει και για να είμαι και καθαρός, ακόμα και 100 δις να σου έδιναν (ούτε 3 δις δεν θα πάρουν, αν τολμήσουν να βάλουν την υπογραφή τους στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ), η πώληση της ΔΕΗ είναι εγκληματική ενέργεια κατά τη γνώμη μου. Εγκληματική ενέργεια, διότι ούτε στο δημόσιο χρέος θα προσφέρει κάτι σημαντικό (τι να κάνουν τα 3 δις που θα πάρεις από το πιο σημαντικό περιουσιακό σου στοιχείο, μπροστά στα 500 δις που χρωστάμε), ούτε βέβαια στο δημόσιο έλλειμμα, αφού η ΔΕΗ είναι ΣΤΑΘΕΡΑ κερδοφόρα!!!
Αριστοτέλης Βασιλάκης
Πάμε στο δια ταύτα.. Η πρώτη φάση, δηλαδή η πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ», τι ακριβώς σημαίνει; Μιλάει για τη δημιουργία σε «μικρογραφία» μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρείας, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της σημερινής. Είναι σαφές όμως ότι το εγχείρημα πάντως έχει αρκετές δυσκολίες… Το πρώτο θέμα είναι ότι για να μεταφερθούν όλα αυτά τα πάγια σε μια νέα θυγατρική πρέπει πρώτα να γίνει νομικός διαχωρισμός και να επιλυθεί το θέμα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένο στα πάγια της ΔΕΗ (ζήτημα που μπορεί να ματαιώσει το όλο εγχείρημα, αφού το ποσό είναι τεράστιο, γύρω στα 12 δις)!!!  Το δεύτερο και μεγαλύτερο αγκάθι είναι ποιος από τους εγχώριους ενεργειακούς «παίκτες» θα πάρει το φιλέτο της «μικρής ΔΕΗ». Διότι σύμφωνα με το σχέδιο την «μικρή ΔΕΗ» θα την πάρουν «οι Μυτιληναίοι, οι Κοπελούζοι και οι Περιστέρηδες»… Ενώ το μάνατζμεντ της μεγάλης ΔΕΗ προσανατολίζονται να το δώσουν στους Γερμανούς!!!
Εκπληκτικά πράγματα… Όλοι τους θα μείνουν ευχαριστημένοι… Εκτός βέβαια από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν την τιμή του ρεύματος να εκτοξεύεται σε «τιμές Γερμανίας» και να μετατρέπεται από είδος πρώτης ανάγκης, σε είδος πολυτελείας, αφού οι μισθοί συρρικνώνονται σε «τιμές Βουλγαρίας»…
Καταλήγοντας πρέπει να πω, πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι μνημονιακή υποχρέωση, της οποίας το τρίτο στάδιο της οποίας με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα ολοκληρωθεί το 2015. Αν συνυπολογίσουμε πως το 2014 ολοκληρώνεται το Μνημόνιο, καθώς και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, πως σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ιδιωτικοποίηση, αντιλαμβανόμαστε πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί σώφρον άνθρωπος που θα βάλει την υπογραφή του στο σχέδιο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ της ΔΕΗ. Εκτός αν τον λένε Γιώργο Παπακωνσταντίνου!!!! Πρόεδρε, σου έδωσα ιδέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου