Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γεώργιο Στάσση, ενόψει ΕΣΣΕ


 

ΗΜ/ΝΙΑ:11-12-2020

 

ΠΡΟΣ:

ΠΡΟΕΔΡΟ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ, κ. Γεώργιο Στάσση

Κοινοποίηση:

Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης κ. Γεώργιο Δαμάσκο

Γενικό Διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών κ. Νίκο Αραβαντινό

Διευθυντή ΔΑΕ κ. Λυκούργο Αργυρίου

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

 

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε,

 

Στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα υπηρετεί σημαντικό μέρος μισθωτών που απασχολούνται ως Προσωπικό Ασφαλείας (Φύλακες). Το τακτικό προσωπικό του Ομίλου (ΔΕΗ A.E.-ΔΕΔΔΗΕ A.E.) και ΑΔΜΗΕ αριθμεί γύρω στα 300 άτομα και η φύλαξη της Επιχείρησης, συμπληρώνεται – εν μέρει – από εργολαβικό και εποχικό προσωπικό (πολλές εγκαταστάσεις μένουν αφύλακτες).

Tο αντικείμενο της φύλαξης των εγκαταστάσεων στη ΔΕΗ διαχρονικά είναι υποβαθμισμένο και δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως η Ασφάλεια των Εγκαταστάσεων διέπεται από μια απαρχαιωμένη ΜΟΔ του 1972!

Η ΔΕΗ Α.Ε. παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες στελεχών και του συνδικάτου δεν έχει εναρμονιστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Επιχείρησης και η εναρμόνιση τους στην Κοινοτική Οδηγία 112/2008 για την Ασφάλεια στην Ενέργεια και τις Μεταφορές, καθώς και την εγχώρια Νομοθεσία (Ν. 2518/1997, Ν. 3707/2008, Ν. 4186/2013, Ν. 2518/2017).

Σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους, το Προσωπικό Ασφαλείας της ΔΕΗ από τότε που μετοχοποιήθηκε η Επιχείρηση, θα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κατέχει ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ τύπου Α’ που αφορά τα Στελέχη Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών.

Η ΔΕΗ Α.Ε. μετά από παρέμβαση του Συλλόγου μας εναρμονίστηκε – εν μέρει – το 2013, εκπαιδεύοντας μέρος του προσωπικού της στους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π-ΚΕΜΕΑ.

Ακολούθως και ύστερα από αίτημα του Συλλόγου μας εναρμονίστηκαν και ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ εκπαιδεύοντας το δικό τους Προσωπικό Ασφαλείας, το οποίο όπως και στην ΔΕΗ, αφού εκπαιδεύτηκε, έδωσε  τις σχετικές εξετάσεις που οργανώνει το ΚΕΜΕΑ και σε ποσοστό άνω του 90% πήρε την ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ τύπου Α’.

Ο Σύλλογος μας ακολούθως αιτήθηκε να περάσει ανάλογη εκπαίδευση-πιστοποίηση και το  Προσωπικό Ασφαλείας που εργάζεται σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία. Παρόλο που το αίτημα μας έγινε δεκτό από τις τότε Γενικές Διευθύνσεις Παραγωγής/Ορυχείων, εντούτοις η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε.

Σας ενημερώνουμε πως το Προσωπικό Ασφαλείας της ΔΕΗ, αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, πέραν της απαραίτητης ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ τύπου Α’, ανά τακτά χρονικά διαστήματα συμμετέχει σε σεμινάρια που διοργανώνονται για γενικότερη ενίσχυση της επάρκειας και του ρόλου του. Ως εκ τούτου με αντικειμενικά κριτήρια κρίνεται ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και σε γνωστικό, αλλά κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, λόγω των πολύ δύσκολων καταστάσεων που διαχρονικά έχει κληθεί να αντιμετωπίσει (τρομοκρατικά χτυπήματα, εμπρησμοί, ακραίες ακτιβιστικές δράσεις, εσωτερικές εργασιακές αναταραχές, Ολυμπιακοί αγώνες, θάνατος Γρηγορόπουλου, περίοδος μνημονίων κλπ κλπ).

Το ζητούμενο για την Επιχείρηση μας θα πρέπει να είναι πως στα επόμενα χρόνια οι κίνδυνοι διαρκώς θα αυξάνονται! Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε «καταχρηστικά» πως οι κίνδυνοι μετεξελίσσονται και εκσυγχρονίζονται. Το Προσωπικό Ασφαλείας, παρά την εμπειρία, την επάρκεια και κυρίως το φιλότιμο του, αν δεν αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα οι Υπηρεσίες Ασφάλειας στην ΔΕΗ, αλλά και στις θυγατρικές της θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά – όπως μέχρι σήμερα – στους πολλαπλούς κινδύνους που θα εμφανιστούν στο εγγύς και απώτερο μέλλον…

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε η απόφαση σας να δημιουργήσετε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ΔΕΗ,  Πανελλαδική Διεύθυνση Ασφάλειας Εγκαταστάσεων (ΔΑΕ) εκτός από θαρραλέα και ιστορική είναι πρωτίστως ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΗ, αφού προετοιμάζει τους εργαζόμενους στον κλάδο, για την επόμενη μέρα. Παράλληλα αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση, τον δομικό μετασχηματισμό και τον εν γένει εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Ασφαλείας στην Επιχείρηση μας. Η αναβάθμιση του υφισταμένου Προσωπικού Ασφαλείας της ΔΕΗ είναι το επόμενο εξίσου καθοριστικό βήμα, ώστε να οικοδομηθεί και να οργανωθεί μια «νέα Ασφάλεια ΔΕΗ» στα πρότυπα των πιο οργανωμένων Διευθύνσεων-Επιχειρήσεων (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) Ασφάλειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, παρόλο που υπήρχαν φωνές ακόμα και Προέδρων (συνήθως όσων προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα) για επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών ασφαλείας στον Όμιλο ΔΕΗ, είχαν υποβαθμίσει το αντικείμενο, συνακόλουθα και τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτό.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το Προσωπικό Ασφαλείας της Επιχείρησης μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ δεν τους αναγνωρίζει ούτε τις ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ τύπου Α’ που προβλέπονται από το σχετικό Νομικό πλαίσιο, ούτε καν τα τυπικά τους προσόντα, δηλαδή το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ενώ για το Μόνιμο Προσωπικό της Επιχείρησης με την τεράστια και πολυποίκιλη εργασιακή εμπειρία, ως τυπικό προσόν αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ το Απολυτήριο Γυμνασίου, όταν η ΔΕΗ προσλαμβάνει εποχικούς φύλακες (οκτάμηνα) μέσω ΑΣΕΠ ή χρησιμοποιεί εργολάβους ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Απολυτήριο Λυκείου και ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑ τύπου Α’!

Κύριε Πρόεδρε

Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα σας για μια σύγχρονη-ευέλικτη και αποτελεσματική «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΗ», ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον, κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα.

1ον Μόνιμη διαρκής, ολοκληρωμένη, πιστοποιημένη από τους αρμόδιους φορείς εκπαίδευση στις σύγχρονες μεθόδους και διαδικασίες φύλαξης.

2ον Εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, εκμάθηση υπολογιστών, καθώς και ταχύρρυθμα σεμινάρια ξένων γλωσσών…

3ον Ανάδειξη στελεχών (Τομεαρχών – Υποτομεαρχών – Εποπτών Ασφαλείας – Αρχιφυλάκων) από τις γραμμές του υφισταμένου Προσωπικού Ασφαλείας.

4ον Αποκλεισμός προσλήψεων Προσωπικού Ασφαλείας στο μέλλον, ως ανειδίκευτο προσωπικό ή μέσω των διαδικασιών για προστατευμένα άτομα (κάτι που ισχύει σήμερα).

5ον Εξ’ αρχής δημιουργία ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Τ6 για το Προσωπικό Ασφαλείας και όχι υπαγωγή σε κάποια υφιστάμενη… Πλήρης διαχωρισμός του εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου Προσωπικού Ασφαλείας, από το βοηθητικό και γενικών καθηκόντων προσωπικό (φωτοτύπες, εργάτες, καθαρίστριες, κλητήρες), όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές στην Ασφάλεια παγκοσμίως αύξησαν ραγδαία τις απαιτήσεις όσον αφορά το Προσωπικό Ασφαλείας και ειδικά σε Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως είναι η ΔΕΗ, με εγκαταστάσεις ανυπολόγιστης αξίας. Ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός των Τεχνικών Μέσων Ασφαλείας απαιτεί την ποιοτική αναβάθμιση της τεχνογνωσίας των ανθρώπων που τα χειρίζονται, οι οποίοι θα κληθούν πλέον να διαθέτουν τεχνικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Το Προσωπικό Ασφαλείας της ΔΕΗ διαχειρίζεται Συστήματα Ασφαλείας και Πυρασφάλειας (κάμερες, συναγερμούς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, xray, ασυρμάτους), όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους βάρδιας στα Εργοστάσια Παραγωγής της επιχείρησης μας. Παράλληλα ακολουθεί και τις διαδικασίες της ΔΑΕ, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε Πανελλαδικό Επίπεδο. Ως εκ τούτου η αναγνώριση της ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ τύπου Α’ που κατέχει το Προσωπικού Ασφαλείας της ΔΕΗ και η δημιουργία νέας ξεχωριστής από οποιαδήποτε άλλη κατηγορίας Τ6, εκτός όλων των άλλων διευκολύνει και το πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο της ΔΑΕ.

Είναι ξεκάθαρο πως η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχει αντιληφθεί πως αποτελεί αναγκαιότητα η ραγδαία ανάπτυξη της Ασφάλειας της. Η αξιοποίηση της εμπειρίας και της αποτελεσματικότητας του μόνιμου προσωπικού της, θα αποδειχτεί πολύτιμη. Η προσφυγή στον εργολάβο είναι υποβοηθητική και ευρεία εφαρμογή της εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Ασφάλεια των εγκαταστάσεων της, αφού οι περισσότερες είναι ζωτικής σημασίας (ΥΗΣ-ΑΗΣ-ΚΥΤ κλπ).

Θα πρέπει να ακολουθηθεί επιθετική πολιτική ανάπτυξης και όχι η εσωστρεφής συρρίκνωση, που ακολουθείτο μέχρι πρότινως.

 

Με εκτίμηση

  

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

          Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ                             ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου