Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Η καλύτερη ΣΣΕ της τελευταίας δεκαετίας!!!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή της νέας ΣΣΕ και όπως κάναμε σε ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις προηγούμενες Συλλογικές Συμβάσεις θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση του κειμένου το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας…

Χωρίς περιστροφές, μικροσυνδικαλιστικούς τακτικισμούς ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η επικείμενη ΣΣΕ είναι ΜΑΚΡΑΝ η ΚΑΛΥΤΕΡΗ από τις 3 προηγούμενες (του 2012, 2015, 2018) τα κείμενα των οποίων μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (genop.gr)

Πρόκειται μια ΣΣΕ με θετικό πρόσημο γενικά, ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ συγκριτικά με τις 3 προηγούμενες, πολύ δε περισσότερο με βάση την συγκυρία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία, λόγω της πανδημίας του κορονωϊού…

Σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση παγκοσμίως, συνακόλουθα και για την χώρα μας (σύμφωνα με όσα λένε τα ίδια τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου και κυρίως η αντιπολίτευση), η ΔΕΗ στέκεται όρθια και αναπτύσσεται, ενώ το συνδικάτο κατάφερε να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τους εργαζόμενους στον Όμιλο.

Επειδή κάποιες ανεύθυνες φωνές αλαλάζουν, για δήθεν εξάντλησή όλων των χρονικών περιθωρίων για την υπογραφή της ΣΣΕ (περιμένοντας τις μέλισσες, που θα μας φέρουν τον βασιλικό πολτό), θα τους υπενθυμίσουμε πως η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της ΓΕΝΟΠ (δηλαδή και των ίδιων), αλλά κυρίως των Πρωτοβάθμιων  Σωματείων, είναι να τρέξουμε ΑΜΕΣΑ την ΣΣΕ με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μάρτη.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κάνουμε μια συνοπτική αποτίμηση των 4 τελευταίων ΣΣΕ…

ΣΣΕ 2012, μείωση 2 ΜΚ και -35% στα επιδόματα…

ΣΣΕ 2015, καμία αύξηση μισθών και κλιμακίων, τροφείο 6,00€…

ΣΣΕ 2018 φτάσαμε μια ημέρα πριν την μετενέργεια για να πάρουμε ιδιωτική ασφάλιση και 4,00€ τροφείο αλληλένδετο με την ασφάλιση, τα οποία λήγουν με την ισχύουσα ΣΣΕ (τον Μάρτη).  Πρόεδρος και διευθύνων ο τέως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης!!!!

ΣΣΕ 2021, πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, αποσύνδεση και διασφάλιση τροφείου και πρόσθετης ασφάλισης δια βίου, άρσεις αδικιών!!!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Με την επικείμενη ΣΣΕ ΟΛΟ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ το προσωπικό, πλην των συναδέλφων μας που έχουν φτάσει στο πλαφόν (οι ΜΟΝΟΙ αδικημένοι, μια αδικία όμως που μόνο με υπουργική παρέμβαση μπορεί να ρυθμιστεί και όχι μέσω ΣΣΕ, ή απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου), ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΤΙ… Αυτό από ΜΟΝΟ του είναι ΘΕΤΙΚΟ!!!

Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε πως το ξεκλείδωμα του ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ, που επί της ουσίας δίνει πολύ μεγαλύτερες ΑΜΕΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς μας, σε σχέση με των αύξηση των Μισθολογικών Κλιμακίων, μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με Νόμο, που να καταργεί τον προηγούμενο Νόμο!!!! Ποιοι συνέδεσαν το Χρονοεπίδομα με την Ανεργία;  Οι μνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στην συνέχεια της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ακολούθως η πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… Όποιοι αρέσκεστε σε ανέξοδο σήκωμα παντιέρας περί Κλιμακίων και Χρονοεπιδομάτων, να πάτε να ζητήσετε τα ρέστα στα κόμματα σας…

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά σημεία της νέας προς υπογραφή ΕΣΣΕ:

- Δημιουργία νέου επιδόματος εξομάλυνσης 60 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό που δεν λαμβάνει κανένα ειδικό επίδομα ως σήμερα.

- Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

- Καταβολή αναδρομικών 17 μηνών των Ειδικών Επιδομάτων, το οποίο η «αριστερή» διοίκηση Παναγιωτάκη αρνείτο πεισματικά.

- Χορήγηση του τροφείου εφεξής έξι (6) ευρώ για κάθε ημέρα εργασίας, το οποίο η «αριστερή» διοίκηση Παναγιωτάκη ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΟΨΕΙ εντελώς.

- Διασφάλιση του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους του Ομίλου διαπαντός. Υπενθυμίζουμε στους αλαλάζοντες πως το συμβόλαιο για την πρόσθετη ασφάλιση λήγει με το τέλος της παρούσας σύμβασης και χρειάζεται εκ νέου διαγωνισμός για να γίνει η νέα ασφάλιση, οι διαδικασίες του οποίου είναι χρονοβόρες (τουλάχιστον ένα τρίμηνο). Ως εκ τούτου και παρά το σχετικό valeur που υπάρχει, αν ακολουθούσαμε την ανευθυνότητα σας, το προσωπικό για ικανό χρονικά διάστημα θα έμενε ακάλυπτο...

- Αύξηση στο επίδομα κολόνας στους Τ4Α στο 5% και χορήγηση του για πρώτη φορά στους νέους εναερίτες που έχουν προσληφθεί μετά το 1995.

- Αύξηση στο επίδομα οδήγησης σε 5 ευρώ.

- Θεσμική κατοχύρωση της Τηλεργασίας με όλα τα πλεονεκτήματα που ορίζει ο σημερινός ΚΚΠ της ΔΕΗ.

Σε όλ’ αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι έμμεσες αυξήσεις που προέκυψαν από την κατάργηση της Ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης και την μείωση ασφαλιστικών εισφορών!!!

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ, το οποίο αφορά τα μέλη μας, αλλά και το Προσωπικό Ασφαλείας που έχει επιλέξει να εκπροσωπείται από άλλο Σωματείο, είναι πως επιτέλους ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ μια Διοίκηση της ΔΕΗ (η Διοίκηση του κ. Στάσση) και μια ηγεσία της ΓΕΝΟΠ (ιδιαίτερα η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ), ασχολήθηκε ΣΟΒΑΡΑ και επέλυσε σε μεγάλο βαθμό μια χρονίζουσα ΑΔΙΚΙΑ!!!

Ανοίγουν κατά 2 (συν άλλο 1 που είχε ανοίξει στην προηγούμενη ΣΣΕ, το οποίο όμως για να αποδίδουμε τα του «καίσαρος τω καίσαρι» είχε προβλεφθεί από την ΣΣΕ του 2015) τα Μ.Κ. του Προσωπικού Ασφαλείας που έχουν Απολυτήριο Λυκείου… Η πρόταση μας να αλλάξουμε κατηγορία και τα γίνουμε Τ6, με παράλληλη αναγνώριση των αδειών εργασίας που κατέχει σε μεγάλο ποσοστό το Προσωπικό Ασφαλείας στον Όμιλο (πλην των συναδέλφων σε Παραγωγή και Ορυχεία) δεν έγινε αποδεκτή από την διοίκηση, παρά την σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ιδιαίτερα της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Είμαστε πεπεισμένοι πως πολύ σύντομα θα «ωριμάσει» στο μυαλό κάποιων στην Διοίκηση και στο  συνδικάτο, το γεγονός πως στην σύγχρονη εποχή και στον – με ραγδαίους ρυθμούς – επιχειρούμενο μετασχηματισμό της εταιρείας, ότι το Προσωπικό Ασφαλείας αποτελεί την ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ!!! Ότι είναι άνθρωποι με επίπεδο, εξειδικευμένη εργασία πολύ σημαντική και καθοριστική για την Ασφάλεια και την εικόνα της μεγαλύτερης εταιρείας των Βαλκανίων!!! Η δημιουργία της Πανελλαδικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, (ένα αίτημα 20 ετών του Συλλόγου μας) το οποίο υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Στάσση και ήδη «τρέχει» με πολύ γρήγορους ρυθμούς, είμαστε πεπεισμένοι πως θα αλλάξει τη νοοτροπία πολλών στελεχών, αλλά και συνδικαλιστών που έχουν στο μυαλό τους την Ασφάλεια, ως υποστηρικτική εργασία και ως «πάρεργο»…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ο ρόλος του συνδικάτου είναι να διεκδικεί το καλύτερο για τους εργαζομένους!!!! Ο ρόλος του ΩΡΙΜΟΥ συνδικάτου είναι να διεκδικεί το καλύτερο για τους εργαζομένους, αλλά και για την εταιρεία!!! Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται με ραγδαίους ρυθμούς… Γίνεται μια σύγχρονη εταιρεία, η οποία μπαίνει με επιθετική εμπορική πολιτική σε μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνηση κλπ κλπ), ώστε να αναπληρώσει το μερίδιο της στην αγορά που έχασε τα χρόνια των μνημονίων!!! Είναι μια εταιρεία που ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που μεγάλωνε μέχρι το 2000!!!

Σ’ αυτή την τεράστια ΑΛΛΑΓΗ, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, θα πρέπει να είναι μπροστάρηδες και όχι παθητικοί παρατηρητές… Η διοίκηση Στάσση, με τα όποια λάθη και αδικίες που πάντα γίνονται και θα γίνονται, δείχνει με πράξεις και όχι με ανέξοδα επικοινωνιακά μικροκομματικά τεχνάσματα, ότι θέλει τους εργαζόμενους μπροστάρηδες και συμμέτοχους σ’ αυτή την μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ… Οι εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δείχνουν να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση η οποία θα ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ και πρωτίστως την Ελληνική κοινωνία, αφού η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, με κοινωνικό πρόσωπο, εν αντιθέσει με τους ιδιώτες ανταγωνιστές της!!!

Καταλήγοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε Δημόσια και προσωπικά τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ  κ. Στάσση γιατί αντιλήφθηκε πως όσα του ζητήσαμε στην συνάντηση που είχαμε, δεν ήταν ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ συνδικαλιστικό αίτημα, το οποίο θα αυξήσει τους μισθούς μας… Ήταν προτάσεις τεχνοκρατικές από ένα ΩΡΙΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ που αφορούν τη δουλειά του Προσωπικού που εργάζεται στον Κλάδο και στόχο έχουν την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των υπηρεσιών που προσφέρονται και κατ’ επέκταση αναγνώριση της προσφοράς του στην Επιχείρηση (κάτι που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος)

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε Δημόσια και τον φίλο μας Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Αντώνη Καρρά, ο οποίος έδωσε ΑΓΩΝΑ για να αρθεί η 30ετή αδικία σε βάρος του Προσωπικού Ασφαλείας, σαν να ήταν ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ… Ευχαριστούμε και όσους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστικά στελέχη (οι περισσότεροι) βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ δε περισσότερο ευχαριστούμε ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ μέχρι τελευταία στιγμή τα δίκαια αιτήματα μας… Είμαστε πεπεισμένοι, πως θα τους πείσουμε και αυτούς.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Επειδή υπάρχουν κάποιες φωνές που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ΣΣΕ. Οι ίδιες φωνές πανηγύριζαν στις προηγούμενες ΣΣΕ, μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς μας επιτιμούσαν, επειδή δεν υπογράψαμε την ΣΣΕ του φίλου τους κ. Παναγιωτάκη το 2018, η οποία αποτελούσε ταφόπλακα για την Ασφάλεια και γύριζε 2 Μ.Κ. πίσω τους συναδέλφους μας που έχουν ΜΟΝΟ την υποχρεωτική εκπαίδευση... Εμείς επειδή όλους στο συνδικάτο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, τους βλέπουμε σαν φίλους και συναγωνιστές, θα τους συμβουλέψουμε να μην κάνουν ξανά το ίδιο λάθος που έγινε πριν 10 χρόνια περίπου… Τότε που μια εσωπαραταξιακή κόντρα ΠΛΗΓΩΣΕ ανεπανόρθωτα ΟΛΟ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ το συνδικάτο και έστειλε στον τάφο έναν άνθρωπο… Τα κινήματα γίνονται για να κερδίζουν οι πολλοί… Δεν γίνονται για να εκφυλίζονται θεσμοί (όπως πολύ σωστά λέει και το ΠΑΜΕ) και στο τέλος της ημέρας να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι περικοπές…

Η ιστορία γράφεται και είναι αμείλικτη για όλους μας… Η ζωή κάνει κύκλους και διαχρονικά ισορροπούμε ανάμεσα στην άνοδο και την πτώση… Αν η άνοδος γίνεται, πατώντας επί πτωμάτων, η πτώση νομοτελειακά γίνεται πολύ βαρύγδουπη…

Η ΣΣΕ είναι η καλύτερη ΜΑΚΡΑΝ της τελευταίας δεκαετίας… Από την εποχή του Τάκη Αθανασόπουλου (τον οποίο σταυρώσαμε) έχουμε να δούμε αύξηση του εισοδήματος μας… Ενδιάμεσα βλέπαμε μειώσεις, αλλά κάποιοι υπέγραφαν με χαρά τις ΣΣΕ των μειώσεων. Κρίνουμε πως θα ήταν πρέπον οι προσωπικές φιλοδοξίες να έχουν μέτρο… Η αμετροέπεια δεν ωφέλησε κανέναν και το κυριότερο, αποδυναμώνει κάθε επιχείρημα…


          Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ                                                   ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

 

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια !!!και ευχαριστούμε τον πρόεδρο και Γραμματέα του συλλόγου μας με τα τιμης Ν.Σταθόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή